Roger Font Ribas este noul preparator fizic al Naționalei masculine de seniori. Cel al cărui nume se leagă de FC Barcelona face acum echipă cu Xavier Pascual în România și este convins că ”jucătorii români sunt mari și puternici și au condiții foarte bune pentru a deveni jucători și mai buni decât sunt în prezent”. 

Care este obiectivul dvs. în calitate de preparator fizic ?

Scopul meu principal în pregătirea fizică este reducerea riscului accidentării jucătorilor, aducerea lor în cea mai bună formă atunci când joacă și educarea unei anumite rutine a pregătirii fizice.

Care este părerea dvs. despre starea fizică actuală a jucătorilor români?

Jucătorii români sunt mari și puternici în general și au condiții foarte bune pentru a deveni jucători și mai buni decât sunt în prezent. Pregătirea fizică îi poate ajuta în dezvoltatea lor ca jucători, iar obiectivul principal este performanța în handbal.

Cum vă perfecționați și cum vă păstrați cunoștințele ”up to date” ?

Îmi place să fiu mereu la curent cu tot ce e nou. Am terminat mai multe programe de master aplicate pe diferite tipuri de performanță sportivă, particip la congrese, citesc cărți despre antrenamente de handbal sau alte sporturi. În prezent, lucrez la teza mea de doctorat despre pregătire fizică și handbal și asta mă ține ”up to date”. De asemenea, predau la Universitate și rolul meu este acela de a le explica studenților tendințele actuale în domeniul pregătirii fizice.

Ce obiective personale aveți ?

Să continui cariera de preparator fizic, să continui să învăț și să ofer echipei naționale din cunoștințele și din pasiunea mea, pentru a obține împreună cele mai bune rezultate posibile.

Cum arată un antrenament cu echipa națională ?

Până acum, antrenamentele s-au concentrat mai mult pe observarea jucătorilor și pe lucrul la modelul de joc pe care vrem să-l implementăm. O zi de antrenament începe cu o activare a jucătorilor, apoi pregătire fizică individuală, urmată de o sesiune tactică de handbal. La finalul sesiunii, împreună cu kinetoterapeutul, facem o sesiune de stretching și relaxare. Obiectivul este să observăm nevoile jucătorilor și să analizăm cum îi putem ajuta pentru dezvoltatea lor și pentru binele echipei naționale.