Echipa națională de handbal este în drum spre Danemarca, acolo unde se desfășoară EURO 2020, în perioada 3-20 decembrie.

Înainte de plecare, selecționerul Bogdan Burcea a făcut o declarație oficială. Deși înainte de acest campionat european echipa noastră nu a avut posibilitatea să joace niciun meci amical, antrenorul naționalei este convins că ”România poate surprinde cu unitatea de grup, cu inteligența și cu disciplina tactică. (…) Întâlnim trei adversari (Germania, Polonia, Norvegia) care au în componență un număr mare de sportive angrenate în competițiile majore europene. Toate cele trei echipe au obținut rezultate destul de bune atât la nivel de cluburi, cât și la nivelul echipei naționalei. Meciul de debut împotriva Germaniei e foarte important pentru noi. Este un meci în care un eventual rezultat pozitiv ne poate construi un capital de încredere, important în abordarea ultimelor partide din grupă cu Polonia și Norvegia.”

”Să întâlnim și să învingem Norvegia va fi și modul nostru de abordare”

Obiectivul României încă de la primul meci este să câștige fiecare partidă: ”Ne-am decis să luăm lucrurile pas cu pas, să ne concentrăm maxim pe prima partidă. Asemănările dintre Germania și Polonia, exceptând mici diferențe între cele două echipe, ne ajută pentru acest debut. Ultimul meci în compania Norvegiei, care nu mai are nevoie de prezentare, e una dintre cele mai performante echipe în ultimii 20-25 de ani, cred că este o provocare pentru fiecare adversar.”

Crina Pintea, marea absentă de la EURO 2020

La ultima testare efectuată conform calendarului impus de EHF, rezultatul testarii pentru Crina Pintea a fost Sars-Cov-2 pozitiv. Sportiva nu prezintă simptome si se afla in izolare. ”Crina reprezintă o absență importantă în angrenajul echipei naționale în ambele faze de joc, atac și apărare, însă mesajul meu pentru fete a fost foarte simplu. În momentul în care am avut certitudinea că ea nu se poate alătura echipei, cele care sunt obligate să suplinească acest post, trebuie să fie Crina la pătrat din toate punctele de vedere”, a spus Bogdan Burcea.

Protocolul urmat de Federația Română De Handbal în cantonamentul premergător EURO 2020 a fost deosebit de strict în privința testărilor: ”Am urmat protocolul, am așteptat cu teamă rezultatele testărilor, însă acestea sunt vremurile pe care le trăim, ne supunem acestor reguli care sunt în favoarea noastra și a fenomenului în general”, a adăugat selecționerul naționalei.

Lotul cu care România se prezintă la EURO 2020 este următorul:

Eliza Buceschi - CS Rapid București

Denisa Dedu - CSM București

Nicoleta Dincă - CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud

Alexandra Dindiligan - HC Zalău

Yuliya Dumanska - Podravka Koprivnica

Ana Maria Iuganu – SCM Gloria Buzău

Cristina Laslo – CS Minaur Baia Mare

Ana-Maria Măzăreanu - CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud

Laura Moisă - CSM București

Cristina Neagu - CSM București

Lorena Ostase - CSM Slatina

Anca Polocoșer - CS Minaur Baia-Mare

Andreea Popa - CS Minaur Baia-Mare

Laura Popa - CS Rapid București

Ana-Maria Savu - SCM Craiova

Sonia Seraficeanu - CS Minaur Baia-Mare

Alexandra Subțirică Iovănescu - SCM Gloria Buzău

Ana-Maria Țicu - SCM Craiova

Bogdan Burcea - Antrenor Principal

Robert Licu - Antrenor Secund

Fort Mauri Jaume - Antrenor Portari

Ștefan Ciuntu - Preparator Fizic

Ioan Radu Cheregi - Performance Analyst

Florin Ciocoiu – Doctor

Valentin Cucu - kinetoterapeut

Lavinia Vlangar – kinetoterapeut

Nicoleta Alexandrescu – Team manager

Doru Costică – Media Manager

Programul de joc, așa cum a fost anunțat anterior, rămâne neschimbat. România va juca primul meci pe 3 decembrie, contra Germaniei. Pe 5 decembrie urmează meciul cu Polonia, iar două zile mai târziu cel cu Norvegia.