Important: modificari ale Regulamentului de Joc aplicabile de la 1 iulie 2016

Comunicari Comisia Centrala de Observatori si Delegati, Miercuri, 06 iulie 2016


IHF a aprobat urmatoarele modificari ale Regulamentului de Joc, aplicabile incepand cu 1 iulie 2016:

Portarul ca jucator de camp

Actuala situatie privind posibilitatea inlocuirii portarului cu jucator de camp avand „tricou gaurit” ramane perfect valabila ! In plus, (situatie noua) al saptelea jucator de camp poate inlocui portarul (fara tricou modificat). In acest ultim caz, jucatorilor(7 aflati pe teren) nu le este permis sa indeplineasca rol de portar adica sa intre in spatiul de poarta in aceasta calitate.

Cand mingea este in joc si unul dintre cei 7 jucatori de camp intra in propriul spatiu de poarta oprind mingea (sau impiedicand o sansa clara de gol) se acorda aruncare de la 7m pt adversari. In plus, jucatorul respectiv va fi sanctionat progresiv. Jucatorul va fi de asemenea sanctionat progresiv daca echipa sa pierde mingea si acesta va incerca sa obtina un avantaj prin intrarea in propriul spatiu de poarta (chiar daca nu impiedica o sansa clara de gol).

Pentru efectuarea schimbarilor de jucatori se mentin aceleasi reguli.

Daca o echipa are de executat o aruncare de la poarta cand joaca fara portar(sau tricou gaurit) atunci un portar sau un jucator de camp imbracat cu „tricou gaurit” trebuie sa inlocuiasca unul dintre jucatorii de camp din teren pentru executarea aruncarii de la poarta (din spatiul de poarta).Daca adversarilor le este acordata o aruncare libera directa dupa fluierul final, echipei in aparare  ii este permisa inlocuirea unui jucator de camp daca in acel moment echipa joaca fara portar.

In cazul regulilor de joc, acestea sunt actualizate astfel:

Regula 2:5                Inlocuirea este permisa atunci cand se executa o aruncare libera dupa fluierul final.

Regula 4:1                Nu mai este obligatoriu pentru o echipa sa joace pe durata intregului meci cu portar. Jucatorului  de camp purtand „tricou gaurit” ii este autorizata participarea la joc.

            Recomandari cu privire la inlocuirea portarului cu un jucator de camp

Regula 12:2              Un portar trebuie sa inlocuiasca un jucator de camp atunci cand este de executat o aruncare de la poarta.

Clarficare 2e            Se va acorda time-out in cazul inlocuirii unui jucator de camp cu un portar atunci cand este de executat o aruncare de la poarta

Recomandari           Sanctiune progresiva imediata pentru jucatorul de camp care intra in propriul spatiu de poarta in situatia in care echipa sa pierde mingea  si joaca in acel moment fara portar. Se acorda schimbare gresita in cazul in care nu este posibila identificarea jucatorului vinovat: din cauza schimbarii regulamentului de joc, portarul aflat in acel moment pe terenul de joc poate fi numit in acest caz „jucator vinovat” (i se acorda sanctiune progresiva);

Jucatorul accidentat

La turneele IHF din anii precedenti s-au observat din ce in ce mai multe situatii in care un jucator a solicitat ingrijiri medicale pe terenul de joc desi nu era necesar, rupand astfel ritmul de joc, prin actiuni nesportive, si prelungind in mod inutil durata jocului, ceea ce, a afectat, difuzarea meciurilor in cadrul programelor de televiziune. Actiunile intreprinse pana in prezent de catre delegatii IHF si arbitri nu au fost suficiente pentru a elimina acesta practica. Noile reguli de joc includ urmatoarele instructiuni specifice pentru arbitri cum sa procedeze intr-o astfel de situatie(accidentare jucator).

  • Daca arbitrii sunt absolut convinsi ca jucatorul accidentat are nevoie de ingrijiri medicale pe terenul de joc, ei vor arata imediat semnalizarile Nr. 15 si 16.
  • In toate celelalte cazuri, arbitrii  vor cere jucatorului sa se ridice si sa solicite ingrijiri medicale in afara terenului de joc, inainte de a arata semnalizarea 16. In cazul in care se arata doar semnalizarea 15 (T/O), acest lucru nu inseamna ca jucatorul accidentat trebuie sa paraseasca terenul de joc  si ca nu-i mai este temporar permis sa reintre pe teren (vedeti mai jos)
  • Jucatorului care a primit ingrijiri medicale in afara terenului de joc ii este permis sa reintre in orice moment pe terenul de joc in conditii regulamentare
  • Orice jucator care nu respecta regulile de mai sus i se va aplica o sanctiune disciplinara pentru comportare nesportiva
  • Daca unui jucator, care in urma primirii de ingrijiri medicale pe terenul de joc sau se afla pe banca –petru 3 atacuri-  ii este acordata o santiune de eliminare temporara, acesta va intra pe teren dupa expirarea celor 2 minute indiferent cate atacuri a avut echipa sa in acest timp.Probabil la fel si pt 2+2 min dar nu scrie.

Urmatoarele prevederi de regulament sunt amendate dupa cum urmeaza:

  • Dupa primirea de ingrijiri medicale pe terenul de joc , un jucator trebuie sa paraseasca terenul
  • Acesta poate reintra doar dupa consumarea celui de-al treila atac al echipei sale
  • Jucatorul in cauza poate fi inlocuit pe terenul de joc
  • Indiferent de cate atacuri a stat pe banca, jucatorul in cauza poate intra pe terenul de joc daca intre timp a intervenit pauza dintre reprize;

 

  • Daca un jucator reintra pe terenul de joc inaintea efectuarii celor 3 atacuri ale echipei sale, acesta este sanctionat pentru intrare neregulamentara(schimbare gresita).
  • Cronometrorul/scorerul/delegatul vor fi responsabili cu supervizarea (numararea) atacurilor jucate. Dupa cele 3 atacuri, cronometrorul/scorerul/delegatul vor informa echipa in mod adecvat (de exemplu prin inlaturarea cartonului cu nr jucatorului in cauza de pe masa oficiala).Decizia cu privire la expirarea celui de-al treilea atac(reintrarea jc pe teren) se ia pe baza propriei observari a faptelor de catre cronometror/scorer/delegat
  • Un atac incepe prin intrarea(ramanerea) in posesia mingiei si se incheie prin inscrierea unui gol sau pierderea posesiei de catre echipa in cauza.
  • Daca echipa este in posesia mingiei cand jucatorul acesteia primeste ingrijiri medicale pe terenul de joc, acesta se considera primul atac
  • In doua situatii insa jucatorul care a primit ingrijiri medicale pe teren nu trebuie sa paraseasca jocul pentru 3 atacuri si anume:
  • Atunci cand ingrijirile medicale primite pe terenul de joc sunt rezultatul unei actiuni in urma caruia un adversar a primit sanctiune progresiva;
  • In situatia in care portarul este lovit in cap cu mingea si necesita ingrijiri pe terenul de joc.
  • Dupa ce arbitrii au permis intrarea a doua persoane autorizate pe terenul de joc pentru a acorda ingrijiri medicale unui jucator  in timpul unui time-out acordat in acest scop, personelor autorizate de la echipa in cauza nu le este permis sa refuze intrarea in scopul acordarii de ingrijiri jucatorului accidentat aflat pe terenul de joc. Daca aceastea refuza intrarea in urma solicitarii venite din partea arbitrilor, responsabilul echipei in cauza este sanctionat progresiv.

Prevederile Regulamentului de joc sunt actualizate dupa cum urmeaza:

 

Regula 4:11              Prevedere in legatura cu acel jucator care a primit tratament medical pe terenul de joc, trebuie sa paraseasca terenul pe durata a 3 atacuri ale echipei sale.

Numarul de atacuri se reseteaza(anuleaza) dupa pauza dintre reprize

Sanctiune disciplinara progresiva in cazul intrarii pe teren inainte de expirarea celor 3 atacuri (schimbare gresita). Nota:  Federatiile Nationale sunt imputernicite sa suspende aceste prevederi la diverse categorii de varsta.

Regula 18:1              Extinderea responsabilitatilor comune pentru scorer/cronometror cu privire la aceasta regula. Deciziile luate se bazeza pe observarea proprie a acestora.

Clarificarea 8           Noi clarificari care sa explice sarcinile si actiunile individuale ale scorer/cronometrorului vor fi publicate

 

Jocul pasiv

Multi antrenori considera prevederile de la aceasta regula nu sunt uniform aplicate, mai ales dupa ce arbitrii au presemnalizat  pasiv (semnal de avertizare) Acestia au cerut ca arbitrilor sa li se dea criterii suplimentare de apreciere si luare a deciziei de sanctionare a jocului pasiv precum si criterii obiective de aplicare a acestora garantand o interpretare uniforma a regulilor privind jocul pasiv. Aceste remarci au fost luate in considerare atunci cand au fost stabilite urmatoareleschimbari de regulament.

In acelasi timp, arbitrilor li se cere sa aplice in mod mai consistent sanctiuni progresive la incalcarea regulamentului de joc de catre echipa in aparare in astfel de situatii.Regulile 7:11 si 7:12 sunt inca in vigoare, prevederile Clarificarii 4, sectiunile A,B,C si appendix E raman nemodificate

Regula 17:12 si Clarificarea nr 4, sectiunea D, specifica dupa cum urmeaza:

  • Dupa aratarea semnului de presemnalizare de catre unul dintre arbitri,echipa in atac are un numar total de 6 pase pentru a arunca la poarta. Daca nu se arunca la poarta, arbitri vor fluiera joc pasiv (se acorda aruncare libera pentru echipa in aparare)
  • Aruncarea libera si aruncarea de la margine acordate echipei in atac aflate in pre-semnalizare NU intrerup numararea celor 6 pase. Aceeasi regula se aplica si in situatia in care aparatorii blocheaza o aruncare efectuata de echipa aflata in pre-semnalizare de joc pasiv
  • Daca o incercare de pasare a mingii este impiedicata neregulamentar (prin fault al aparatorului) aceasta NU se numara ca pasa. Acelasi lucru se aplica pentru o incercare de pasare in urma careia mingea este respinsa in out (de margine sau dincolo de linia de poarta ) de catre aparator sau in situatia unei mingi blocate de catre aparator (aruncarea in sine la poarta nu se numara ca pasa)

Decizia de sanctionare a jocului pasiv in urma numararii paselor este una bazata pe observarea faptelor de catre arbitrii jocului.

Daca echipa in aparare incearca sa intrerupa o succesiune de pase ale echipei in atac comitand o neregularitate conform regulei 8:3, acest comportament trebuie sanctionat progresiv consistent.

Daca echipa in aparare comite un fault imediat dupa a sasea pasa, aceasta actiune neregulamentara conduce la acordarea unei aruncari libere pentru atacanti iar acestia au dreptul la o pasa aditionala pentru a finaliza atacul (aruncarea libera + 1 pasa). Aceeasi regula se aplica in cazul unei aruncari de la margine. Daca o aruncare de se executa dupa a VI-a pasa si este blocata de un aparator ricosand la un atacant, echipa in atac poate finaliza atacul efectuand inca o pasa inainte de a arunca la poarta.

Detalierea prevederilor Regulamentului de joc se actualizeaza astfel:

Regula 7:12              Dupa ce semnalul de pre-semnalizare pasiv a fost aratat, echipa in atac are un numar de maxim 6 pase pentru a finaliza atacul.

Nota ce face referire la decizia de acordare a pasivului dupa a sasea pasa se bazeaza pe observarea faptelor ( jocului) de catre cei 2 arbitri

Clarificarea 4D        Exceptii la numararea paselor

Clarificarea 4D 2    Sanctiune disciplinara acordata unui aparator care duce la intreruperea numararii paselor in urma unei actiuni care trebuie sanctionata progresiv

Clarificarea 4D3a   Nu se intrerupe numararea paselor daca arbitri acorda o aruncare libera sau de la margine pentru echipa in atac sau daca o aruncare este blocata de un aparator

Clarificarea4D3b   O pasa aditionata(in plus) se acorda echipei in atac atunci cand dupa a sasea pasa arbitri fluiera aruncare libera in urma unui fault al aparatorilor

                                   O pasa aditionala (in plus) daca mingea este respinsa in aut de aparatori dupa a sasea pasa (aut de margine sau in afara         cadrului dincolo de linia de poarta)

Instructiuni App 3 Se comunica suport tehnic(exemple video) cu privire la modul de numarare a paselor

 

Ultimele 30 de secunde ale jocului

Incepand cu modificarile de regulament din anul 2005, comportarea nesportiva (impiedicarea unei aruncari de incepere) sau faulturile grosolane din ultimul minut de joc au inceput a fi pedepsite prin prevederi speciale. Jucatorul in cauza trebuia descalificat iar arbitrii sa depuna un raport scris suplimentar in care sa explice clar motivul deciziei de descalificare in cele mai multe cazuri. In ciuda masurilor adoptate rezultatele nu au fost pe masura asteptarilor. Atunci cand era necesara fie preluarea conducerii fie pastrarea unui rezultat de egalitate, echipele si jucatorii au ramas in continuare disponibili sa-si asume riscul de a primi o suspendare in schimbul impiedicarii echipei adverse in crearea unui gol avantaj prin care sa castige un joc sau obtinerea unui rezultat de egalitate favorabil.

Prin mentinerea unor criterii aplicabile in concordanta cu regula 8:10c si 8:10d, prevederile regulamentului de joc care permit sanctionarea unor astfel de actiuni au fost modificate astfel:

  • Pedepsirea unui oficial sau jucator cu descalificare fara raport suplimentar. In plus se va acorda intotdeauna o aruncare de la 7m echipei adverse celui care a primit descalificarea
  • O decizie de descalificare cu raport suplimentar conform regulilor 8:10c si 8:10d se aplica doar daca arbitri considera ca acea abatere este in mod particular o incalcare a regulei 8:6 sau 8:10 a-b.
  • Perioada de aplicare a prevederilor de mai sus(ultimul minut de joc) se modifica la ultimele 30 de secunde. Observatia decisiva este ca abaterea sa se fi comis in ultimele 30 de secunde sau in ultima secunda de joc in timpul (sau simultan) cu semnalul de sfarsit de joc

Prevederile si explicatiile din regulament cu privire la 8:10c si 8:10d nu au suferit modificari privind aplicarea.

Daca mingea nu este in joc (reg 8:10c) impiedicarea sau intarzierea executarii unei aruncari de incepere, libere, de la margine sau aruncare de la poarta in timpul ultimelor 30 de secunde de joc se pedepsesc cu descalificare si aruncare de la 7m. Aceasta se aplica oricarui tip de interventie , de exemplul imbratisarea unui adversar, orice tip de interferenta cu adversarul pregatit sa execute sau sa primeasca mingea pentru a executa, impiedicarea unei pase, interceptia neregulamentara la pasarea unei mingi intre executant si coechipier, nelasarea mingii dupa fluier. Aceasta regula se aplica si atunci cand jocul este intrerupt pentru sanctionarea unei intrari neregulamentare(schimbare gresita) care influenteaza sau intarzie executarea unei aruncari de catre adversar in ultimele 30 de secunde ale jocului.

Daca mingea este in joc (reg 8:10d) si echipei in atac ii este impiedicata neregulamentar o sansa clara de gol prin actiuni incadrate la 8:5 sau 8:6 9descalificare) si faptele se petrec in ultimele 30 sec ale jocului, jucatorul in cauza este descalificat. O aruncare de la 7m este acordata echipei adverse celui care a fost descalificat. Aceasta regula nu se aplica daca jucatorul a fost faultat  si aceasta actiune a fost sanctionata cu 9 m si sanctiune de 2 min eliminare

Urmatoarele lucruri au fost luate in considerare pentru modificarea Regulamentului in cazul sanctiunilor acestor actiuni neregulamentare:

  • Daca jucatorul, care a fost faultat, reuseste sa inscrie gol, adversarul care a comis faultul este descalificat dar aruncarea de la 7m NU se acorda
  • Daca jucatorul, care a fost faultat, reuseste sa paseze unui coechipier in ciuda actiunii la care a fost supus, este corect sa se astepte rezultatul imediat al actiunii. Daca coechipierul care primeste mingea marcheaza gol acesta este validat si NU se acorda 7m. Jucatorul care a comis faultul este descalificat
  • Daca coechipierul atacantului faultat paseaza la randul sau unui coechipier, arbitrii vor intrerupe jocul si vor acorda 7m. Jucatorul din aparare vinovat va  fi descalificat
  • Daca echipa in atac nu poate marca gol in situatia descrisa, jucatorul vinovat va fi descalificat si se va acorda aruncare de la 7m.

In aceasta situatie, aruncarea de la 7m se acorda nu pentru ca a fost impiedicata o sansa clara de gol ci ca o sanctiune suplimentara coroborata cu aplicarea prevederilor regulilor 8:5 sau 8:6 in ultimele 30 de secunde de joc. In mod similar, prevederile mentionate sunt aplicabile unui oficial al echipei ce se face vinovat de comportare nesportiva grosolana in ultimele 30 de sec ale jocului in concordanta cu regula 8:10a sau 8:10b (I) spre exemplu aici: amenintari sau insulte, interventia in joc pe teren sau din spatiul de schimb asupra unei faze de joc.

Daca are loc o ciocnire intre portar aflat in afara propriului spatiu de poarta si atacant la un contraatac in ultimele 30 sec ale jocului, decizia de acordare a aruncarii de la 7m este justificata de aplicarea comentariului la reg 8:5 (ultimul paragraf). Aceasta modificare a Regulamentului conduce intotdeauna la acordarea unei aruncari de la 7m daca portarul comite o abatere conform regulei 8:6 in aceasta situatie data.

 

Prevederile detaliate ale Regulamentului se actualizeaza astfel:

Reg 8:6 comentariu                 ultimele 30 de secunde

Reg 8:10c                                   minge aflata in afara din joc

 

Reg8:10d                        minge aflata in joc

                                          Obtinere de avantaj in rap cu adversarul

 

Reg 14:1d                       aruncare de la 7m conform 8:10c sau 8:10d

Recomandari                 inceputul ultimelor 30 de secunde de joc

Recomandari                precizari cu privire la interventia neregulamentara in executarea unei aruncari

Recomandari                Momentul unei actiuni neregulamentare in concordanta cu 8:10c-d

Recomandari                Aplicarea in cazul unei schimbari gresite

Recomandari                Aplicarea in cazul interventiei asupra executarii unei aruncari de la poarta

 

 

Cartonasul albastru

Uneori nu este destul de clar pentru echipe daca o descalificare acordata de catre arbitri este in conformitate cu Regula 8:5 (nici un efect suplimentar in jocurile urmatoare) sau Regula 8:6 (raport scris obligatoriu dupa meci) si situatia trece neobservata atat de specatori cat si de mass-media

Urmatoarea modificare trebuie sa asigure mai multa claritate in astfel de situatii.

Daca arbitrii arata cartonasul albastru, un raport scris va fi atasat raportului de joc si forul abilitat va fi responsabil pentru actiunile ulterioare. In consecinta o descalificare va fi in continuare aratata cu ajutorul cartonasului rosu; cartonasul albastru este arata ca informatie suplimentara(urmeaza raport scris)

Prevederile detaliate ale Regulamentului de joc se actualizeaza astfel:

Reg 16:7                   Referinta la semnalizarile IHF

Reg 16:8                   Procedura de descalificarecu raport suplimentar

IHF semnalizarea 13          noutate : galben,rosu si cartonas albastru