Nationala de handbal masculin a României a obținut primul succes în preliminariile unui Campionat European dupa 8 ani de seceta. Echipa antrenata de spaniolul Xavier Pascual a invins Belarus, la Minsk, cu scorul de 26-23, in grupa a 2 a preliminara pentru Campionatul European din Croatia 2018. 

Precedentul succes al Romaniei in preliminariile unui Campionat European a fost in 2008, 33-29 cu Polonia.

Desi a avut practic doar doua zile la dispozitie pentru a pregati partida cu Belarus, antrenorul Barcelonei, Xavier Pascual a reusit un debut cu dreptul. Acum vrea sa dea lovitura cu Polonia, medaliata cu bronz la CM 2015 si locul 4 la Jocurile Olimpice de la Rio.

Xavier Pascual- selectionerul Romaniei: „Sunt mandru de aceasta echipa. Am facut un joc de aparare foarte bun, desi am avut cateva probleme la aruncarile jucatorilor din Belarus. Romania poate fi mandra de acesti jucatori. Desi am avut doar doua zile la dispozitie pentru a pregati acest meci, am lucrat 7-8 ore pe zi si aceasta munca a dat roade.”

Portarul Mihai Popescu a fost omul meciului de la Minsk: “A fost un meci de moral. Prima data cand am castigat in Belarus. Am plecat cu incredere ca putem face un rezultat bun si, din fericire, am invins. Normal ca ne gandim acum la o victorie si cu Polonia. De asta venim, sa castigam. Asta ne-a spus si antrenorul, ca trebuie sa castigam fiecare meci. Pascual are o filosofie interesanta, iar noi i-am urmat exact pasii. Am vrut sa-I demonstram ca nu suntem o echipa slaba. Speram sa facem o surpriza publicului de la Cluj si sa castigam.”

Alexandru Dedu-presedinte F.R. Handbal: “Sunt foarte mandru de cum au luptat baietii pentru a isi reprezenta tara. Mi-a placut determinarea si mentalitatea jucatorilor, iar meciul a fost pregatit perfect din punct de vedere tactic de Xavier Pascual. A gestionat bine de pe banca momentele critice si a dozat efortul jucatorilor, astfel incat sa fim proaspeti pe final. Sunt doua puncte importante in lupta pt calificarea la turneul final si, cu siguranta, aceasta victorie ne da un moral excelent pentru partida cu Polonia.”

Sorin Toacsen- director tehnic al nationalei masculine de handbal: Pasqui a stat de vorba cu fiecare jucator in parte, le-a explicat ce vrea de la echipa. Ce pot sa va spun este ca eu de mult nu am mai vazut asa echipa nationala. Am castigat o batalie. Obiectivul nostru este calificarea la Jocurile Olimpice din 2020. Pana atunci avem si obiective intermediare, cum ar fi Campionatul European din 2018. Urmeaza Campionatul Mondial din 2019, care este, de fapt, principala rampa de lansare pentru Olimpiada. Ne dorim pentru meciul cu Polonia, de duminica, sa avem la Cluj alaturi de noi 7.000 de fani care sa sustina echipa.

Din grupa Romaniei mai fac parte Polonia si Serbia. Romania va juca urmatorul meci pe teren propriu, la Cluj-Napoca, duminica, 6 noiembrie, la ora 20.00.

Romania nu s-a mai calificat la un Campionat European de 20 de ani. In 1996, nationala pregatita atunci de Doru Simion si Nicolae Munteanu s-a calificat la turneul final din Spania, unde a ocupat locul 9.

SURSA FOTO: pressball.by